Новини

„Дунав“ и Веселин Великов номер 1 в Русе за 2016 г.

ФК „Дунав“ категорично бе определен за „Отбор на 2016 г.“ на традиционните награди за „Спортист на годината в Русе“.

Призовете се определят след гласуване от спортните журналисти в крайдунавския град в анкетата на местния вестник „Утро“ и Община Русе. Церемонията се проведе в емблематичното Доходно здание. В нейното начало бе изпълнен и новият химн на „Дунав“ от младата и талантлива певица Габриела Йорданова.

Веселин Великов заслужено е определен за „Треньор на 2016 г.“, след като изведе „драконите“ до чаканото 25 години завръщане в елита, където след 19 изиграни срещи те са заслужено в топ 6.

Футболистът, извел с капитанската лента „Дунав“ във всичките му мачове в Първа лига, Диян Димов, получи наградата от името на отбора. Играчът, който е продукт на русенската школа, остана и на шесто място в подреждането за „Спортист на годината“.

Грамота „за високи постижения в областта на футбола“ получи и дунавският вратар Мартин Луков, който остана десети в индивидуалното подреждане. Припомняме, че той записа 10 „сухи мрежи“ тази есен и подобри половинвековния рекорд за най-много поредни минути без допуснат гол в елита за „Дунав“.

Европейската и държавна шампионка по бокс за жени Севда Асенова получи най-много точки в допитването за „Спортист на годината“. След нея се нареди световната вицешампионка в същия спорт Стойка Петрова. Младата звезда на русенските и българските щанги Стилян Гроздев остана трети, следван от бореца и участник на Олимпиадата Борислав Новачков и световния и европейски шампион по карате Тодор Събев. След Димов пък е нареден участникът на игрите в Рио в кану-каяка Мирослав Кирчев и младите щангисти Ангел Русев и Надежда Мей Нгуен.

Великов, Димов и Асенова получиха и статуетки „Спортен Олимп“ от името на първия зам.-председател на Българския олимпийски комитет и президент на БФБорба Валентин Йорданов.

Специален приз от кмета на Русе Пламен Стоилов получи и роденият в Глоджево Ружди Ружди, който спечели златен медал и постави нов световен рекорд в тласкането на гюле по време на Параолимпийските игри в Бразилия през 2016 г.