В числа: Дунав в „А“ група

Макар и да измина точно четвърт век от последния мач на Дунав в „А“ група –  загубата от Янтра Габрово като гост с 3:1, отборът трудно може да се определи като „новак“ в групата.

„Драконите“ имат 25 сезона зад гърба си, а съботният двубой с Верея ще има по-голям заряд. Освен първият мач на Дунав в елита след дълго прекъсване, това ще е и мач номер 700 в цялата история на Дунав в елита. Ето какво казват числата за участието на дунавци в „А“ група.

stats

Важно е да се отбележи, че в статистиката за най-много точки е използвана сегашната система за точкуване – 3 точки за победа и 1 за равенство, но във въпросните сезони за победа са давани 2 точки и 1 за равенство, така че де факто Дунав финишира с 37 точки през сезон 1972/1973. В този сезон отборът завършва на шесто място, но най-голямото постижение е 4-то място през сезон 1974/1975, което е постигнато с 50 точки по настояващата система на точкуване и 41 отбелязани гола срещу 28 получени.

Исторически, Дунав е доста пестелив на голове, вкарвайки малко над 1 гол средно на мач. Най-лошият сезон на Дунав е под името Торпедо и става факт през 1951-а година. Тогава отборът записва едва 4 точки в актива си без нито една победа и допуска най-голямата си загуба – 12:0 срещу ЦДНА, която и до ден днешен е рекорд в българския футбол въобще. През 1951-а Торпедо отбелязва само 8 гола и допуска 83 – „постижение“, което не се повтаря никога, след като клубът се преименува на „Дунав“, независимо от дивизията, в която се състезава отборът след това. Най-голямата победа на Дунав пък идва през сезон 65/66 – 6:0 срещу Ботев Вр като домакин.

Освен поводите за исторически паралели, мачът Дунав-Верея ще предложи е някои новости в исторически план. Това ще е първият мач на Дунав като домакин, който отборът няма да изиграе на някой от стадионите, които исторически е използвал в „А“ група – Градски стадион или стадион „Дунав“, а това ще стори в Разград. Това ще е и първият мач въобще, в който Дунав ще стъпи на стадиона в Разград на ниво „А“ група, тъй като русенци и Лудогорец никога не са се засичали в най-елитната дивизия на България.

admin

admin

Коментирай

Последвайте ни!

Абонирайте се!

Абонирайте се, за да получавате последните новости около футболен клуб Дунав!
Имате възможност да се отпишете по всяко време.

Свържете се с нас!