ЦСКА-София – Дунав

ЦСКА-София 3 - 0 Дунав (Русе)
16 Дек. 2016 - 14:30ст. "Българска армия", София

„Дунав“ отстъпи с 0:3 на ЦСКА-София на стадион „Българска армия“ в столицата в мач от 19-ия кръг на Първа лига.

Домакините отправиха първия удар в рамките на една от двете врати, но Мартин Луков се справи в ситуацията. Още в 7-ата минута обаче Бранимир Костадинов стреля опасно и Георги Китанов се наложи да се намесва, за да опази мрежата си суха.

Малко след това пък Мирослав Будинов изведе Васил Шопов сам срещу стража на „армейците“, който го фаулира на границата на наказателното поле, за което получи жълт картон от рефера Ангел Ангелов. Изстрелът на Юлиан Ненов от пряк свободен удар мина от външната страна на левия страничен стълб.

В 17-ата минута реферът Ангелов отсъди дузпа за ЦСКА-София, след като Тейнур Марем задържа Преслав Йорданов при центриране в наказателното поле на гостите. Мартин Луков обаче отрази удара на централния нападател на „червените“ от бялата точка в долния ляв ъгъл.

Дунавци разчитаха предимно на контраатаки до края на първата част. При една от тях Васил Шопов опита да взаимодейства с Мирослав Будинов, но Петрус Бумал изби топката от краката му.

В 44-ата минута пък Преслав Йорданов се възползва от разбъркване пред дунавската врата и отбеляза гол, но бе в положение на засада и попадението бе справедливо отменено.

След почивката „драконите“ владееха по-малко топката за сметка на опитите им за бързи контраатаки. При центриране в наказателното поле на „Дунав“ в 59-ата минута Преслав Йорданов уцели напречната греда, топката се върна при Рубен Пинто, който бе в положение на засада и отбеляза гол, признат от съдийската бригада начело с Ангел Ангелов.

В 85-ата минута Марио Петков получи втори жълт и респективно червен картон. Домакините се възползваха от това и опитаха натиск в освободената от него зона. Така се стигна до 88-ата минута, в която Божидар Чорбаджийски се възползва от центриране отдясно и вкара за 2:0 за ЦСКА-София.

След 90-ата минута Александър Дюлгеров направи 3:0 за столичния тим, като отново остана съмнение за засада на голмайстора.

Въпреки това, „драконите“ приключиха сред най-добрите 6 отбора в България незабравимата си футболна 2016 г., в която след 25-годишна пауза се завърнаха по мечтан начин в елита. След 19 изиграни срещи в Първа лига те са с актив от 28 точки след 8 победи, 4 равенства и 7 загуби и голова разлика 22:20.

„Дунав“ Русе: Мартин Луков, Петър Патев, Михаил Милчев, Тейнур Марем, Марио Петков, Диян Димов, Самир Аясс (57 мин. – Нуриддин Давронов), Бранимир Костадинов, Юлиан Ненов, Васил Шопов (89 мин. – Николай Колев), Мирослав Будинов.