Новини

„Дракончета“ печелят все повече деца за футбола в Русе

Възпитаници на 10 детски и учебни заведения в Русе вече се занимават активно с футбол под ръководството на специалисти.

Това се случва благодарение на проекта за развитие на футбола в Русе „Дракончета“, който продължава да печели все повече деца за футбола в града.

Инициативата се осъществява с лични средства на председателя на УС на ФК „Дунав“ д-р Симеон Симеонов със съдействието на „Нетуъркс България“, „ТМ Технолоджи“ и „Дунавски драгажен флот“.

„Целта е да се постави широка основа, която да позволи на ФК „Дунав“ да има по-сериозен поглед върху повече деца в града. Така „Дракончета“ работи изцяло за „Дунав“, където най-добрите момичета и момчета ще могат да се доусъвършенстват под ръководството на специалистите в клуба и да получат поле за изява на по-високо ниво“, заяви д-р Симеонов.

Петима треньори се грижат затова терените в дворовете и залите на 10 детски градини и училища в града да се превърнат в притегателни места за най-малките русенци.

Емил Иванов отговаря за заниманията на децата в ЦДГ „Чучулига – 1“ и най-малките възпитаници на СОУ за европейски езици „Свети Константин – Кирил Философ“, където бе открит и първият терен с изкуствена настилка от програмата на ДФК „Дракончета“.

„Знаете колко е важно във футбола талантите да се откриват навреме и да се развиват. Щастлив съм, че малките „дракончета“ са част от проекта за развитието на футболен клуб „Дунав“ Русе. Това е само началото“, заяви Иванов, който е и член на УС на сдружение „Дракончета“.

Мартин Друмев подготвя талантите в ЦДГ „Чучулига – 2“, Вихрен Узунов води заниманията в ЦДГ „Незабравка“, ОУ „Васил Априлов“ и СОУ „Йордан Йовков“, Николай Дойнов – в ЦДГ „Детелина – 2“, ЦДГ „Русалка – 2“ и ОУ „Отец Паисий“. Групи по футбол в ОУ „Отец Паисий“ тренира още Мартин Цирков, който води и децата в ОДЗ „Снежанка“ и ЦДГ „Червената шапчица“ в първите им стъпки в играта.

Доскорошният сърцат бранител на „Дунав“ Цирков бе принуден от серия от контузии да прекрати преждевременно кариерата си на футболист, преди още да е навършил 27 г.

„Моментът, в който трябваше да взема решение да прекратя с активния футбол бе много тежък за мен. Д-р Симеонов и Емил Иванов обаче ме поканиха да се включа в тази инициатива, която ми върна ентусиазма, желанието и радостта в живота. Надявам се с всички останали треньори да предадем на децата това желание за игра, за спортуване, за футбол и хъс за преследване на все по-високото ниво, нещо на което сме били възпитани и ние в школата на ФК „Дунав“ през годините“, сподели Мартин Цирков.